Site Tanıtım

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, Maslak’taki Parkorman’ın karşısından girildiğinde yaklaşık 700 metre uzaklıkta, İstinye tarafında yer almaktadır. Maslak Kasırları ve Astsubay Orduevi arazisine Boğaz yönünde komşudur.

Gazeteciler Sitesi, toplam yüzölçümü 45 dönümü bulan iki parsel üzerinde 30 bloktan oluşmaktadır. Toplam daire sayısı 680 olup, ayrıca 21 adet de dükkan bulunmaktadır. Isınmanın merkezi sistemle yapıldığı site, Site Yönetim Kurulu’nca yönetilmektedir.

Gazeteciler Sitesi’nin çevresinde Cankent, Hürriyet Sitesi, Asmakent, Beldemiz, Takat siteleri ile Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen ve İstinye Liseleri de bulunmaktadır. Ayrıca Darüşşafaka Tesisleri’ne yakın mesafededir.

Sitenin ortak alanlarının yaklaşık 16 dönümü çimlendirilmiştir. Her mevsim değişik çiçeklerin açtığı site; hem İstanbul’un, hem de Türkiye’nin en düzgün toplu yaşam alanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Site, şehir planlamacılarınca da çağdaş kentleşmeye örnek mekanlardan biri olarak gösterilmektedir.

TARİHÇE

ZİYA SONAY

Gazeteciler Sitesi’ni, Türkiye’nin en büyük iki basın kuruluşu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) müştereken kurduğu SS Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi yaptırdı.

1986 yılında kurulan SS Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi, halen sitenin bulunduğu arsayı yoğun çabalar sonucu 1989’da satın aldı. Projelendirme çalışmalarından sonra 1990 yılı başlarında temel atıldı. Sitede toplu yaşam 1994’te kısmen, 1995’te ise tamamen başladı.

Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi’nin amacı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan ortaklarını “sosyal konut” sahibi yapabilmekti. Maddi olarak çok uygun koşullarda bitirilen Gazeteciler Sitesi, zamanla “sosyal konut” amacını da aşarak, Türkiye’nin en değerli ve en güzel sitelerinden biri oldu.

Sitenin arsasının alımı, projelendirme, inşaat ve alt yapı işleri kooperatifçe tamamlanmıştır. Çimlendirme, ağaçlandırma vesair işleri ise Site Yönetim Kurulları tarafından zamanla yerine getirilmiştir.

SS Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi’nin kurucuları ve sitenin yapımını bitiren Yönetim Kurulu şöyle:

Ziya Sonay (Başkan, TGS Başkanı), Orhan Erinç (İkinci Başkan, TGC Başkanı), Eren Güvener (Milliyet Yazıişleri Müdürü), Yekta Okur (Gazete Yöneticisi), Rıdvan Yelekçi (Spor yazarı)

Denetim Kurulu üyeliklerini de Gazeteci Vasfiye Özkoçak ile Hasan Ercan yürütmüştür.