Gazeteci Ziya Sonay Parkı

Gazeteciler Sitesi’nde bulunan parka, Gazeteci Ziya Sonay Parkı adı verildi.

Sarıyer Belediye Meclisi, 8 Ocak 2016 tarihli toplantısında, Gazeteciler Sitesi’nin kurulu olduğu iki parsel arasında yer alan parka, Gazeteci Ziya Sonay Parkı adının verilmesini oybirliğiyle kabul etti. Kararda, Gazeteci Ziya Sonay‘ın Darüşşafaka Mahallesi’ndeki Gazeteciler Sitesi ve diğer sitelerin yapımında büyük emeği bulunduğu vurgulandı.

Tabelaları Sarıyer Belediyesi Makine İkmal Müdürlüğü’nce yaptırılan park iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Atatürk büstü ve oturma alanları; ikinci bölümde ise çocuk oyun alanı bulunuyor.

1997 yılında yapılan parkın bakımı, temizliği ve korunması Gazeteciler Sitesi Yöneticiliği’nce üstlenildi. Parkta çok sayıda ağaç ve süs bitkisi de yer alıyor.

Park, Gazeteciler Sitesi Yönetim Kurulu’nun Sarıyer Belediyesi ile yaptığı işbirliği sonucu Mart 2016’da detaylı bakım ve onarımdan geçirildi.

ZİYA SONAY KİMDİR?

1942 Erzincan Kemaliye doğumludur. Gazeteciliğe 1959’da Yeni Sabah’da başladı. İnkilap, Yeni Memleket, Son Havadis’te çalıştı. 1972’de Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. TGS’de sırasıyla Genel Mali Sekreterlik, Genel Sekreterlik ve Genel Başkanlık yaptı. Halen emekli ve sürekli basın kartı sahibidir.

Ziya Sonay, TGS yöneticisi olduğu dönemde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ile birlikte basın çalışanlarının konut ihtiyacını karşılamak amacıyla SS Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi’ni kurdu (1986). Ziya Sonay’ın 1996’ya kadar başkanlığını yaptığı Kooperatif, Sarıyer Darüşşafaka Mahallesi’ndeki arsayı 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden satın aldı. Gazeteciler Sitesi’nin temeli, 20 Mart 1990 tarihinde dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından atıldı. 30 blok ve 701 bağımsız bölümden oluşan sitede ikamet 1994 yılı ortalarında başladı. Tapular ise 1997 yılında dağıtıldı.

KOOPERATİFİN KURUCULARI

SS Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi’nin kurucuları ve sitenin yapımını bitiren Yönetim Kurulu şöyle:

Ziya Sonay (Başkan, TGS Başkanı), Orhan Erinç (İkinci Başkan, TGC Başkanı), Eren Güvener (Milliyet Yazıişleri Müdürü), Yekta Okur (Gazete Yöneticisi), Rıdvan Yelekçi (Spor yazarı)

Denetim Kurulu üyeliklerini de Gazeteci Vasfiye Özkoçak ile Hasan Ercan yürüttü.
(22.03.2016)
plaket1